Nova svetska priznanja za Zulicev Krug života

Link: Krug

Nakon egipatske izložbe u Kairu, još jedan uspeh za animaciju Krug života je i selekcija na Video Vortex festivalu u sklopu Kochi Muzeris bienala u Indiji, najvece izložbe savremene umetnosti koja se održava svake dve godine. Ovo je drugi put da se ovaj rad našao u medjunarodnoj selekciji najboljih ostvaranja u Indiji. Video Vortex je medjunarodna konferencija i multimedijalna izložba koja okuplja selekciju najboljih umetnika na medjunarodnoj savremenoj sceni u organizaciji škole novih humanistickih nauka i dizajna Šishti Instituta za umetnost, dizajn i tehnologiju u saradnji sa univerzitetom Bilkent u Ankari i Institutom kulturnih mreža u Amsterdamu.

Nedugo zatim isti rad je prošao i selekciju Chileanskog žirija festivala Proceso de Error i našao se medju najboljim ostvarenjima umetnika iz Španije, Italije, Portugalije, Meksika, Amerike, Argentine, Engleske, Brazila i Chilea. Ovaj festival je održan u prelepom chileanskom gradu Valparaiso u organizaciji INVE Plataforma Eksperimentalne umetnosti.

Nekoliko dana nakon izložbe u Chileu, stigli su rezultati americkog žirija koji je isti rad selektovao za internacionalnu izložbu u galeiji Index Art Centar koja se nalazi u Njuarku u Nju Džerziju. Re? je o izložbi koja se održava vec dvanaest godina i na kojoj su autori imali priliku prikazati razlicite medije u savremenoj umetnosti. Ovaj put Milan Zulic se našao medju umetnicima iz Amerike, Kanade, Australije, Engleske, Danske, Holandije, Nemacke, Tajlanda, Kine, Portugalije, Francuske, Italije i Brazila.
Da je “Krug života” zaista kvalitetno umetnicko ostvarenje, pokazuje ulazak u zvanicnu selekciju još jednog medjunarodnog festivala i to u glavnom gradu Grcke Atini. Festival pod nazivom TWIXTlab prikazao je selekciju najboljih multimedijalnih radova umetnika sa tri kontinenta Evrope, Amerike i Azije koji su ove godine objedinili više razlicitih tematskih sadržaja.

Tema rada Krug života je stara bakina chipka koju sam petlju po petlju parao i svaki oparani deo chipke skenirao kako bih kasnije sve te petlje digitalno pokrenuo u jedan niz i tako ponovo ispleo chipku, ali ovaj put novom savremenom tehnologijom. To je i prica o kreativnom kontaktu sa pretcima, ali i o životnom krugu svakog ponaosob. I to jeste univerzalna prica svih nas i kao takva bliska je i prepoznata širom sveta.
Pored ovog rada Milan Zulic koristi chipku i u klasicnom slikarskom mediju na platnu istražujuci i kombinujuci je sa portretima i figurama, a trenutno radi na novom ciklusu koji je nastavak njegovog kontinuiranog umetnickog putovanja.

Biografija:

Multimedijalni umetnik u oblasti slikarstva, skulpture, videa, fotografije i proširenih medija. Izlagao na 32 samostalne izložbe i preko 150 kolektivnih (Beograd, Novi Sad, Podgorica, Rijeka, Zagreb, Ljubljana, Maribor, Atina, Napulj, Trst, Sofija, Barselona, St. Petersburg, Marselj, Cirih, Varšava, Buenos Aires, Santa Fe, Šilong, Sao Paulo, Koventri, Kairo…).

Više puta nagradjivan za crtež, fotografiju, video i dizajn.

Link: Krug

Liked it? Take a second to support admin on Patreon!
Become a Patron!">

Posted in News | Comments (0)

No comments yet

Leave a Reply